русский язык  украинский язык  английский язык  
Помощь Люди Новости Группы
 
В пакеті "Професіонал" є ВСЕ необхідне для дистанційного навчання! Підключайте пакет "Професіонал" - розширте можливості свого сайту!
Фізика 8 клас / Тиск та сила тиску

Тиск та сила тиску

Тиск та сила тиску

Тиск та сила тиску

- Як ви думаєте, що чинить більший тиск: жало бджоли під час укусу людини чи танк на поверхню дороги?

Виявляється, що бджола чинить тиск у 500 разів більший ніж танк. Отже, дія сили різна і залежить не тільки від її значення, а і від площі поверхні, на яку вона діє.

Наприклад, площа поверхні лижі в середньому майже в 20 разів більша за площу підошви черевика. Стоячи на лижах, людина на кожен квадратний сантиметр площі поверхні снігу діє силою, що в 20 разів менша, ніж стоячи на снігу без лиж.

Результат дії сили залежить не тільки від її модуля, напрямку та точки прикладання, але й від площі тієї поверхні, перпендикулярно до якої вона діє.

Цей висновок підтверджений досвідом. Тому при розрахунку дії багатьох інструментів і механізмів важливо знати не тільки силу, з якою одне тіло діє на інше, але й площу, на яку діє сила. Результат дії цієї сили називають тиском.

 

Тиском до площі поверхні, на яку вона діє

Тиск позначають  = F – площа поверхні; Р – тиск.Паскаль.

2 = рS.

З визначення тиску виходить, що змінити тиск можна двома способами: змінивши силу тиску,

Допомогти тому, хто провалився під лід, можна, якщо з безпечного місця подати потерпілому довгу жердину, гілку, кинути мотузку, зв'язані паски, шарфи. Підбиратися до потерпілого найкраще, прив'язавшись мотузкою, лігши на лижі або дошку й обережно просуваючись до ополонки.

Вчимось розв’язувати задачі.

Задача. см²

F = mg

РS

F = 12 кг *10 Н / кг = 120 H

Р<span times="" new="" roman';="" font-size:="" 18.6667px;"=""> = 120 H<span times="" new="" roman';="" font-size:="" 18.6667px;"="">/0,04 м²=3000 Па = 3 кПа

Відповідь: 120 Н, 3кПа