русский язык  украинский язык  английский язык  
Помощь Люди Новости Группы
 
В пакеті "Професіонал" є ВСЕ необхідне для дистанційного навчання! Підключайте пакет "Професіонал" - розширте можливості свого сайту!
могголо-татарська навала / Монгольська навала на українській землі.

Монгольська навала на українській землі.

Під час вивчення матеріалу даної теми учні зможуть ознайомитися з причинами монголо-татарської навали на українські землі, розглянути основні походи Батия на землі Київської Русі, розкрити суть і значення боротьби нашого народу із завойовниками; розвивати вміння працювати з картою, підручником та історичними документами, уміння складати історичні схеми і таблиці, уміння робити висновки, підтверджуючи їх фактами; виховувати почуття поваги до захисників своєї батьківщини.

ТЕМА: Монгольська навала на українській землі.

ГОЛОСАРІЙ

Монголо-татари- монгольські племена, які мешкали на території Монголії і Північно-Східного Китаю у давнину. З XIII ст. монгольські племена почали називати монголо-татарами. («Татари» - етнонім, тобто самоназва монгольських племен, що з'явилася у VI ст.)
 Баскак — монголо-татарський воєначальник, урядовець і намісник золотоординського хана.
ЗОЛОТА ОРДА - держава монголо-татар.
ПИТАННЯ НА ПОВТОРЕННЯ:

1. Як називають історики період, який настає на українських землях після смерті Володимира Мономаха?

2. Назвіть хронологічні межі періоду «розробленості».

3. Назвіть основні наслідки роздробленості для українських земель.

  ХІІІ ст. для українських земель ознаменувалося занепадом господарства, яке було зумовлене постійною ворожнечею та боротьбою українських князів за владу. То в цей самий час у далеких безкраїх  степах Азії, серед монгольських племен відбувався процес об’єднання в єдину державу, під владою ще досить молодого, але сильно та відважного хана  - Тімучина,  котрий у 1224 році ,підкоривши своєю могутньою рукою усі монгольські племена, створив одну з найвеличезніших та могутніших держав у світі. Державу, перед якою не встояла жодна країна в Азії, Близького та Далекого Сходу, адже головною основою держави Темучина було захоплення та пограбування, за рахунок яких і існувала держава великого та могутнього Темучина (Чингисхана).

Не оминула ця жахлива доля і наші українські землі:

«страшний був вік, коли монголи

На Русь лавиною пішли,

В осінній день по степу,

Топтали  сухі ковили.

Так йшли вона жахливим тім  потоком

На Русь монгольська орда

В одному прагненні жорстокому

Спалювати і грабувати міста ».

Тож, сьогодні на нашому уроці ми з вами не тільки розглянемо,

проблемне запитання

 як відбувалось захоплення українських земель м\т, але й з’ясуємо причини та наслідки цього явища на українській історії.

 

ПЛАН ЗАНЯТТЯ:

1) Перша зустріч руських князів і м / т

2) Навала Батия на Русь.

3) Встановлення м / т ярма.

1) Перша зустріч українських князів з м\т відбулась у травні 1223р. в битві на річці Калці.

РОБОТА З ДОКУМЕНТОМ 

Опрцюйте історичний документ та дайте відповіді на запитання після документу

"У рік  1223 прийшла нечувана рать:, племена прозвані татарами, прийшли на землю Половецьку.

І прибігло  військо половців у Руську землю, і говорили вони руським князям: «Якщо ви не поможете нам, [то] ми нині порубані були, а ви завтра порубані будете». І була рада всіх князів у городі Києві, [і] нарадились вони так: «Лучче б нам зустріти їх на чужій землі, аніж на своїй».

І почали князі збирати воїнів, кожний у своїй області... і вирушили в похід проти татар…

І вийшли в поле, і зустрілися з татарами, і тут руські стрільці погнали їх далеко в поле, рубаючи їх, захопили їхню худобу, і повернулися назад зі стадами. ... Князь Мстислав Галицький звелів Данилу Романовичу перейти річку Калку з полками, а сам вирушив услід за ними; переправившись, стали вони табором. Тоді Мстислав сам поїхав у дозор і, побачивши татарські полки, повернувся і звелів своїм воїнам озброюватись. А обидва Мстислави залишилися в таборі, не знаючи про це: Мстислав Галицький не сказав нічого із заздрощів, бо були між ними великі чвари.

І так зустрілися полки... і була битва згубною, через наші гріхи. І були переможені князі руські.

Князь же київський Мстислав Романович і Олександр Дубровський,  бачивши це нещастя, нікуди не рушили з місця. Отаборились вони на горі над річкою Калкою і влаштували загорожу із кілок. І билися з-за цієї огорожі три дні, а татари наступали на руських князів і переслідували їх, б'ючи, до Дніпра.

Татари захопили укріплення і людей перебили, усі полягли тут кістьми, а князів придушили, поклавши їх під дошки, а татари зверху сіли обідати, і так стогнали князі, і життя своє закінчили...»

ПИТАННЯ:

·         Коли відбулась перша зустріч українських князів із половцями?

·         Покажіть на карті це місце?

·         Хто і чому переміг у цій битві?

Та здобувши перемогу Чингізхан повертає свою орду (військо) назад у Золоту Орду.

2) Та радіти, було зарано так як вже внук Чингізхана – хан Батий у 1236р., зібравши у своїй столиці м. Сарай  усіх м\т ханів, проголошує – «похід на Русь». А вже в 1239р.  Батий захопив Чернігівське, Переяславське та взимку 1240 р. опинився під стінами столиці нашої Батьківщини м. Києві. Керував обороною його - воєвода Дмитро. Мешканці Киева проявили нечуваний героїзм в обороні рідного міста та на жаль сили були нерівні. І коли татари увійшли до міста, городяни сховалися в першій православній святині, яка була побудована ще самим Володимиром Великим. Кияни сподівалися, що святиня побудована сміливим і мужнім князем, захистить їх та надась нових сил на боротьбу,  але стіни будівлі не витримали кількості киян та натиску монголів, які ,мов чорна хмара, сунули на Київ. Цей бій став символом мужності та стійкості духу українського народу, який у цій битві продемонстрував свою міць духу в боротьбі за свою Батьківщину. Саме тому, навіть через сторіччя, історики, письменники та художники, прославляють у своїх роботах подвиг киян, як приклад для майбутніх поколінь українців.  Ось, як ...

РОБОТА З ІЛЛЮСТРАЦІЄЮ

Розгляньте іллюстрацію та дайте відповіді на запитання.

ПИТАННЯ:

·         Коли татарам вдалося захопити Київ?

·         Хто очолив оборону Києва?

·         Яка будівля в місті стала останнім притулком мешканців?

3) Захопивши всі головні міста на землях України-Русі, м/т встановили свою владу – іго. Тепер за кожним князівством закріплювався – баскак, який збирав данину та слідкував за тим, щоб не порушувалися  монгольські порядки, українськими князями, які віднині повинні були підтвердити свою владу у монгольського хана, з’їздивши на поклон до столиці Золотої Орди та отримавши  дозвіл на княжіння ярлик.

 

Хто зображений на малюнку?

Картинки по запросу чингисхан

 

Назвіть і'мя хана, який очолив похід монголо-татар на князівства Україна-Русі?

 

Про битву за яке українське місто йде мова в історичному документі?

Монголи очікували підходу основної орди на чолі з Батиєм. За традицією вони спочатку запропонували князям здатися на милість переможців. 

Батий зібрав ... свої головні сили,  які мали монголи під час походу 1240 — 1241 років. Монголи розмістили їх біля Лядських воріт. Вали цієї ділянки  були слабкі. Тут також лежало Козяче болото й ручай, що замерзли й перестали діяти як захисний фактор. Монголи захопили частину валу, де дерев’яні заборола були зруйновані пороками.

Постави же Баты порокы городу, подьлѣ врать Лядськыхъ, ту бо бѣаху пришли дебри; порокомъ же беспрестани бьющимъ день и нощь, выбиша стѣны

Вдершись до міста Ярослава, татари перепочили ніч, а зранку почали штурм міста Володимира. Після запеклої бійки останні захисники зачинилися в Десятинній церкві, але монголи підвели спеціальні машини, і завалили храм, поховавши під його стінами героїчних захисників міста.